CONVERSA DE DONES

img-20190114-wa0031

Conversa de dones és un projecte impulsat per Legki Yakaru que es porta a terme gràcies a la col·laboració de l’Associació Món Banyoles i de tot un grup de voluntàries.

El projecte es va iniciar el febrer del 2018 al Casal Popular de Banyoles fruit del desig de les mares que duien els seus fills al taller “La meva educació” de realitzar alguna activitat mentre aquells feien els deures. Responent a la necessitat de moltes d’aquestes dones de millorar el català i establir nous vincles socials, les activitats es centren en la pràctica de la conversa en català com a instrument d’inclusió social. El català esdevé, doncs, un instrument que construeix ponts de coneixement mutu, facilita el poder compartir experiències i generar un sentiment i un esperit de grup.

Actualment, en aquesta experiència hi participen banyolines de diferents edats i procedències, amb diversos bagatges culturals que enriqueixen les converses. Avui, ja han passat pel grup de dones unes 25 banyolines amb una assistència mitjana de 15 dones durant cada sessió. Els temes de la conversa han estat molt variats i oberts als interessos de les diferents dones del grup. Per a ampliar i reforçar el domini del català s’utilitzen dinàmiques força lúdiques i teatrals que afavoreixen la desinhibició i la participació de totes les dones, tot gaudint d’una estona compartida i divertida.

La resposta a l’èxit del projecte s’observa en la realització d’activitats grupals que van més enllà del simple aprenentatge del català. A tall d’exemple volem destacar les sortides per visitar l’empresa Xocolates Torras, S.A o la sortida al Parc de les Olors a Celrà. Les dones també han pogut participar de les classes de Moviment Expressiu “Río Abierto” amb la professora Marta Pineda o al Taller “Acollint les Dones del Món” contra la violència de gènere, portat a terme per l’Associació Tamaia de Barcelona. Per altra banda, “Conversa de dones” és un projectes que promou el coneixement i l’acostament de la ciutadania a les diferents pràctiques culturals i religioses que es duen a terme a la nostra població. N’és un exemple la Festa de dones del Final de Ramadà, oberta a totes les banyolines, que es va realitzar al gimnàs del Col·legi de La Vila, amb una participació de més de 150 persones, o taller de jocs infantils, henna i mocadors a la Muralla dins el marc de les festes de Sant Martirià 2018.