Espai Lúdic Familiar

 Estat: No iniciat0.espailudicfamiliar - copia

«L’infant té dret al descans, al lleure, al joc i a la participació en activitats culturals i artístiques.» – Article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants

«L’educació ha d’afavorir el desenvolupament de la personalitat i les aptituds de l’infant; ha d’inculcar el respecte dels drets humans, el respecte dels seus pares, de la seva pròpia identitat cultural, del seu idioma i valors, com també els valors culturals dels altres països; ha de preparar l’infant per assumir una vida responsable en societat i en el respecte al medi natural.» – Article 29 de la Convenció dels Drets dels Infants

Aquests són drets que Legki Yakaru es volen garantir de forma integral en els infants sudsaharians amb la creació d’un Espai Lúdic Familiar. A partir de proporcionar un espai de joc a les famílies; facilitar un espai, un temps i recursos perquè aquestes puguin transmetre coneixements i valors culturals propis que contribueixin a la consolidació de la identitat cultural i ajudar a reforçar les competències i les relacions maternofilials.

Durant l’experiència de l’entitat, s’ha observat que els els infants passen moltes hores jugant al carrer sense, almenys, la supervisió d’un adult. A casa, no tenen jocs i/o joguines i si en tenen no les saben tractar amb prou cura o no compten amb un espai per jugar-hi amb bones condicions. Les mares no solen participar del joc, perquè no n’han aprés o perquè no està ben vist o no és del seu interès. Llavors, les mares no sempre saben respondre a les ganes de jugar i interactuar dels nens amb elles. Aquesta també va ser una de les motivacions per organitzar les Sortides Familiars, perquè les famílies realitzessin activitats de forma conjunta i en un espai natural. En aquesta activitat, els nens i les nenes van manifestar voler jugar, més sovint, amb jocs i joguines. Encara que, tal com s’ha comentat, hi ha dificultats per adquirir-les, conservar-les i utilitzar-les. Per tant, és necessari l’Espai Lúdic Familiar, ja que és una demanda dels infants i una forma de continuar i intensificar l’acció que duu a terme en les Sortides Familiars i altres activitats de l’entitat.

Per adquirir el material es durà a terme una campanya de recollida de jocs, joguines, contes, papereria, capses d’emmagatzematge… perquè particulars, empreses i institucions realitzin donacions. També s’acceptaran donacions en diners, per finançar material com papers, colors, piles… i altres jocs i joguines. Cartell gran

Vols col·laborar en la recollida de material per l’Espai Lúdic Familiar –>

Aquesta és l’estructura que és pretén que segueixi l’Espai Lúdic Familiar:

Amb les activitats d’exterior es podrà participar en jocs i dinàmiques organitzades i també jugar de forma lliure. De la mateixa manera funcionaran les activitats d’interior, on es podran gaudir de forma lliure de jocs i joguines (de cuina, teatre, jocs de taula, construccions…). O participar en les activitats organitzades en els 4 racons: taller, música i balls, contes i jocs/activitats. Amb els tallers es vol promoure el reciclatge i la fabricació de jocs, que no representin cap cost. Amb la música i els balls, es vol donar a conèixer la diversitat de cançons i danses de les nostres ètnies i també altres, a més, d’afavorir l’expressió corporal. Els contes són models de conducta que també eduquen i quina millor forma per fer-ho que introduir personatges que tinguin similituds fenotípiques i culturals a les famílies. Perquè experimentin que persones com elles també poden existir en la literatura. Per aquest motiu, hi haurà disponible una biblioteca de contes i activitats dirigides a fomentar la lectura.

Les activitats de cada racó tindran una duració d’un mes. De manera que en aquest període les famílies puguin participar en totes. I si no són del seu interès, poden participar en jocs i activitats de forma lliure. A cada racó hi hauria un voluntari que ajudi en les tasques com: organitzar activitats, dinamitzar jocs, proveir del material, fer que tothom provi tots els racons i sobretot fer participar a les mares.

Quin racó t’agrada més? Vols fer-hi de voluntari/a?

Per avaluar l’espai, es valorarà l’assistència i l’avaluació de les activitats per part de les famílies mitjançant el semàfor. Per avaluar si els infants senten que coneixen més la seva cultura, es realitzarà un qüestionari. I per saber si les mares es senten més competents alhora d’exercir aquest rol, es duran a terme entrevistes i també s’avaluarà mitjançant l’observació (si la mare participa en el joc, si promou que l’infant tingui una bona actitud, si la interacció és bona, si hi ha retorn, si reforça les conductes i accions dels infants…).

COL·LABORADORS

La gallineta cega logo_casal

LogoEduMasó

Eduard Masó Fotografia